Yürü ya Dr. Fahrettin Koca!..

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’dan aldığı bilgiye dayanarak Atatürk Orman Çiftliği’ne ait 403 bin metrekarelik alanın eski Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya ait Medipol Üniversitesi’ne verildiğini açıkladı.

Başarır düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:

“Bir yandan söndüremediğiniz, bütçe ayıramadığınız orman yangınları ile mücadele ediyoruz. Bir yandan da sizlerin orman talanı ile mücadele ediyoruz. Atatürk Orman Çiftliği’ni eski bakanın okuluna veriyorsun. Çıkıp daha sonra muhalefeti suçluyorsun, belediyeleri suçluyorsun... Bu sistem çökmüştür. Her şeyden acısı, utanma duygusunu yitirmişlerdir. Bunu ben söylemiyorum, Murat Kurum söylüyor. 403 bin metrekare araziyi Fahrettin Koca’nın özel üniversitesine verdik diyor. En çok ağacın, yeşilin olduğu Ankaralının nefes aldığı yer... Yazıklar olsun...”

★★★

Başarır’ın sözleri beni hiç şaşırtmadı.

Zira bu çok değerli arsanın tahsisi, Koca’ya sağlanan ilk ayrıcalık değildi.

Bunlardan birini hatırlatayım:

İstanbul’da, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün Anadolu Yakası çıkışında, Kavacık Kavşağı olarak bilinen yerde, Karayolları Genel Müdürlüğü’ne ait 256 bin metrekarelik paha biçilmez bir arsa vardı.

Günün birinde Karayolları, Boğaz’ı kuşbakışı gören bu arsayı; “yol dışı kaldığı ve ihtiyacı olmadığı’’ gerekçesiyle Milli Emlak’a devretti!

Arsa öylesine büyük ve değerliydi ki, ayrıntıya geçmeden önce buranın görkemini anlatmalıyım:

Gözünüzün önüne Karayolları tarafından Zorlu Holding’e satılan Zincirlikuyu’daki 80 bin metrekarelik rezidans ve AVM’nin inşa edildiği devasa alanı getirin, işte Kavacık’taki arazi, ondan 3 misli daha büyüktü!

★★★

Milli Emlak’a devir işlemi tamamlanınca, o tarihe kadar imar izni bulunmayan, yani çivi bile çakılamayan bu yer için, “üst kullanım hakkı’’ ihalesi yapıldı!

Her ne hikmetse ihaleye sadece bir vakıf katıldı!

Başka talip olmayınca da (!) “gerdanlık” görünümlü arsa, 1 milyon lira civarında bir bedelle 49 yıllığına bu vakfa kiralandı!

★★★

Merhum Kadir Topbaş’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemdeki işlem tamamlanır tamamlanmaz tüm imar planı değişiklikleri müthiş bir hızla peş peşe geldi.

Böylece tüyü bitmemiş yetim hakkının bulunduğu kamunun arsası, birkaç ay gibi kısa bir sürede “Özel Eğitim Tesisleri Alanı’’ haline getirildi.

Bu düzenlemeler kapsamında daha önce çivi bile çaktırılmayan yere, kot farklarının da getireceği bodrum katı avantajlarıyla 10 kata kadar inşaat izni çıkarıldı!

★★★

Beykoz İlçesi’nin büyük bölümü doğal sit alanı olduğundan Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan gereken imzalar da alınınca, projenin önünde hiçbir engel kalmadı!

İşlemler tamamlanınca arsaya 49 yıllığına sahip olan vakıf, jet hızıyla inşaata başladı.

Öyle ki, Büyükşehir Belediyesi’nin vermesi gereken ruhsat ve proje onayı bile arkadan geldi!

★★★

Arazide kısa süre içinde “Bu heyula da nereden çıktı” dedirten beton yığınları yükseldi. Çevrede yaşayanları ve yoldan düzenli olarak gelip geçenleri şaşkına çeviren heyulaya ulaşım için özel yollar, hatta viyadükler bile inşa edildi!

★★★

Bütün olup bitenler, eski Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın kurucu başkanı olduğu “Türkiye Eğitim, Sağlık ve Araştırma Vakfı”na ait, paralı eğitim veren Medipol Üniversitesi için gerçekleşti!..

İşte bu nedenle Atatürk Orman Çiftliği’ndeki çok değerli arazinin tahsisine şaşırmadım.